100-års firande av arbetsterapi

Nyligen avslutade Amerikanska föreningen för arbetsterapeuter, AOTA, sin årliga konferens. Det var extra allt i år eftersom yrket firar 100-årsjubileum. Konferensen hölls i Philadelphia, dvs nästgårds från Baltimore, så jag var ju tvungen att åka dit. Jag har aldrig deltagit förut och även om jag bara var med en dag på konferensen så var det mycket som var överrumplande och överraskande.

• Över 14.000 arbetsterapeuter deltog. Fjorton tusen?!?!! Helt galet många. (Så många finns det ju inte i hela Sverige 🙂
  • Fåtalet presentationer beskrev forskningsresultat.
  • Invigningen som stundtals påminde om finalen på Melodifestivalen fick mig att känna mig stolt över att vara arbetsterapeut, glad över att vara gäst i USA och danssugen som i 20-årsåldern.
  • Kul att se studenter, studenter, studenter överallt.

Mycket folk…

Jag deltog mycket för att nätverka, och det blev det en del också. Först och främst käkade hela den svenska delegationen 🙂 middag kvällen innan. Dvs Ida Kåhlin, Anders Kottorp och jag. Ida känner jag ju väl, men Anders var en ny bekant. Spännande att höra hur han hade det i Chicago, där han varit professor i 3 år. Dessförinnan på Karolinska.

Ida, Anders o jag. Foto: Ida.

På en presentation råkade jag sitta brevid en lärare i arbetsterapi på Towson University. Otippat men toppen! Towson University har det enda arbetsterapiprogrammet i Maryland, så nu ska jag dit och hälsa på. Kul!

För 100-årsjubileumet hade AOTA gjort en film om arbetsterapins historia. Och den var riktigt bra. Jag rekommenderar alla studenter (ja, och arbetsterapeuter över huvudtaget) att titta på den. De fångade väl hur samhällets utveckling, krig och sociala normer format och efterfrågat vår profession. Länken till filmen hittar du här!

Det brukar inte vara många svenska arbetsterapeuter som åker på denna konferens. Och för den extra forskningsinbitne är det kanske inte den bästa konferensen. Men för att hålla sig uppdaterad om vad som händer på fältet, nya användbara appar, kvalitetsutvecklingsprojekt, om skol-ATs möjligheter och utbildning i arbetsterapi är detta ett excellent möte. Så, för lärare på arbetsteraputprogrammen i Sverige tror jag många skulle ha behållning av denna konferens. Nästa år är den i Salt Lake City i Utah. Fundera på saken!

Studenter och lärare beskrev hur de utvecklade en praktikplats på deras utbildning. Som senare utvecklades till en permanent plats där arbetsterapeutstudenter ledde aktivitetsgrupper för interner i att utbilda servicehundar. Man kunde senare visa att interner som deltog i programmet i lägre grad återföll i brott. Genialt och meningsfullt! Kontaktpersonernas namn finns på bilden – om du vill veta mer.