Abetsterapi lönar sig – här är bevisen

Vi är många som vet hur viktigt arbetsterapi är för att personer som drabbats av sjukdom eller funktionshinder ska kunna må bra och få vardagen att fungera igen. Nu finns det en vetenskaplig artikel som bevisar det också. Den visar att genom att öka arbetsterapiinsatserna för personer som hamnat på sjukhus pga av hjärtsvikt, hjärtinfarkt och lunginflammation minskar behovet av återinläggning efter utskrivning. Varför är detta så storslagna nyheter? Jo, studien gjordes av hälso- och sjukvårdspolicy-forskare och de jämförde kostnader för mer än 19 olika typer av insatser under sjukvårdsinläggningen – INGEN annan utgiftspost visade på samma resultat. INGEN. Det vara BARA för arbetsterapi man kunde bevisa att om patienterna fick arbetsterapi minskade behovet av återinläggning.

Artikeln publicerades i den vetenskapliga tidskriften Medical Care Research and Review i augusti i år. Författarna arbetar på Johns Hopkins University i Baltimore, Maryland, USA, och den amerikanska fackföreningen för arbetsterapeuter AOTA har naturligtvis uppmärksammat detta. AOTANews/2016/Occupational-Therapy-Reduces-Hospital-Readmissions!

uoevlxpe

Vill du läsa hela artikeln så hoppas jag du kan nå den via denna länk. Higher Hospital Spending on Occupational Therapy Is Associated With Lower Readmission Rates. Är det så att du inte är kopplad till ett svensk universitetsbibliotek så kan du prova att maila försteförfattaren och be om en kopia istället. Dr. Gerard F Anderson når du på: ganderson@jhu.edu

anderson1

Författarna avslutar artikeln med att råda sjukhusledningar runtom i USA att istället för att bara ge arbetsterapi till 20% av de undersökta patientgrupperna (som det är idag), ge det till alla – och därmed minska sjukhusets kostnader. Återinläggningar är dyrare än arbetsterapinsatser direkt.

Vill du läsa mer om värdet av arbetsterapi så kan du följa på Twitter ämnet #OTdistinctvalue Där finns ibland en hel del matyttigt.

Jag som nyligen hamnat i Baltimore och Johns Hopkins University ser med glädje framemot att följa utvecklingen av hur vi också vetenskapligt kan bevisa att arbetsterapi är viktigt både för individens livskvalitet och samhällsekonomiskt. Det finns många förespråkare av arbetsterapi från Baltimore som inte är arbetsterapeuter själva. Två riktigt spännande Twitterkonton att följa är Laura N Gitlin via @agingcenter och Sarah Szanton @sarah_szanton. Det kommer nog bli en hel del framöver i bloggen om dessa två forskare eftersom det är på deras center som jag gör min postdok, men kolla du in på egen hand redan nu. Vi kan aldrig få förmycket bevis för #OTdistinctvalue.