Förberedelser, förberedelser och lite mera förberedelser

Att göra denhär flytten till nytt jobb och att utnyttja FORMAS mobility grant har definitivt krävt en del förberedelser. Jag fick besked om att jag fått anslaget i november 2015, så jag har haft hyffsat gott om tid. Jag fick det kloka rådet att använda lite av mitt anslag redan innan jag skulle starta. Och det var ett gott råd! Sen förste januari har jag haft 25% av min arbetstid finansierad av anslaget och det har känts skönt. Det har gjort att jag kunnat besöka Professor Gitlin under påsken, att jag kunnat delta på webinars 2 gånger i månaden med mina nya kollegor. Jag har hunnit läsa in mig en del och tänka en del. Å det har jag behövt! Nu ska ju min projektplan konkretiseras och inte minst realiseras :-). Men jag har också behövt lägga en hel del tid på att förstå vad mitt anslag faktiskt kan användas till, övertyga min institution om att medföljarbidrag ska vara OH-fritt, få en ny anställning (utan att universitet riskerar att jag LAS:as in, Gud förbjude 🙂 ) få koll på budget, och att söka visum….

För att söka visum måste man besöka den amerikanska ambassaden i Stockholm. På besöket måste man ha med sig en streckkod som är kvitto på att man betalt avgiften (ca 7000 kr för min familj). För att få betala avgiften måste man fyllt i visumansökan korrekt på nätet. För att kunna fylla i ansökan måste man ha en kod på ett dokument från mottagande universitet. För att få tag på det dokumentet måste man intyga att man har tillräckliga engelskkunskaper (göra TOEFL-test), tillräckligt med pengar för att försörja familjen, och intyg om sjukförsäkring och intyg på att mottagande universitet vill ta emot en. Jag och min man fixade allt det och förnyade pass och tog visumfoton på alla i familjen och åkte till Stockholm. Vi lämnade våra fingeravtryck, svarade på 3 frågor och blev godkända. Så nu har vi färgglada J1-visum och J2-visum i alla pass. De ska vi inte slarva bort!!

Jo, det var det där med förberedelser… Förberedelserna för det där andra. Familjen o sånt! Förberedelser för att flytta en hel familj till ett annat land,  få ordning på makens  jobb, barnens skola och vår bostad där. Att avsluta jobb, skola och bostad här. Att förbereda barn för ett nytt språk. Att dela och deala med alla de känslor som rusar runt hos oss alla fem. Det kan vara bra att avsätta lite tid för sånt också…