Postdoc in aging and housing

Ett projekt kring boendefrågor för äldre i USA och Sverige

Boktips

Det har blivit en hel del bokinköp sista tiden och här är några pärlor!

Corbin o Strauss 4:e upplaga av sin bok om Grounded Theory. För mig har denna bok varit den jag lättast förstått och kunnat använda. “Den mejkar sense” som mina barn säger nuförtiden. Jag blev också glad när jag fick tag på en gammal pärla från 2003. Saldanas bok om hur man gör longitudinella kvalitativa studier. Dessutom är den lätt att koppla ihop med Grounded Theory.

Dethär är en serie böcker som kostar alldeles för mycket men som är läsvärda. De handlar alla om hur man utformar tekniska innovationer så att de passar för äldre personer. Någon av böckerna är riktade för äldrekunniga som behöver teknikkunskaper och några för teknikkunniga som behöver äldrekunskaper. Sara Czaja är en av författarna. Jag lyssnade på henne för några månader sen och hon och hennes center har byggt upp massor av kunskap och erfarenhet om hur man utvecklar och testar teknologiska intervention för och med äldre. Center for Research and Education on Aging and Technology Enhancement har en finfin hemsida där man bla kan ladda ner en enkät för att mäta äldre personers teknikvana.

Denhär måste jag erkänna att jag inte läst färdigt ännu. Jag återkommer till den då och då, likaså har jag återkommit till ett par artiklar i ämnet. Nudge tillhör den metodik som senaste Nobelpristagaren i ekonomi varit med att utveckla. Nudge handlar om hur man ska designa för att hjälp personer att göra hälsosamma val. Den beskriver hur människan oftast rationaliserar på samma sätt när hon gör val och att en nudge/puff i rätt riktning kan stödja beslutsfattandet. Naturligtvis kan man ju med denna kunskap styra hur folk ska ta beslut, men jag tycker att boken är värdefull eftersom ju mer jag vet om hur beslutsfattande går till och hur det kan styras, desto lättare kan jag se till att inte styra beslut. Ett exempel som de har i boken är hur man designar miljöer som motverkar stillasittande. Nu finns det många ståbord och sofistikerade saker, men det är viktigt att göra det beslutsalternativ som vi önskar att folk ska ta som “default” alternativet. Dvs när man kommer in i en universitetsbyggnad så ska det första man ser vara en vacker och central placerad trappa – inte hissen. Vill vi att folk ska ta trapporna oftare ska de vara det alternativet som syns först, inte något man måste leta upp. Hm, låter enkelt… 🙂

Slutligen två underbara böcker. I allafall för alla oss identifierar oss som miljögerontologinördar. Fast vi är kanske inte så många som vill skriva under på det?.. Den första handlar om environmental gerontology och den andra om geographical gerontology. Samma, samma tänkte jag. Jo mycket överlappar men ändå väl värt att läsa båda. Dessa böcker innehåller självbiografiska kapitel skrivna av forskare som funnits länge inom fältet, gjort viktiga bidrag OCH som fortfarande är aktiva. I den lila boken hittar man både ett kapitel av Susanne Iwarsson vid Lunds universitet och Laura Gitlin från Johns Hopkins University. Att få samlat vad personerna själva tycker är sina främsta bidrag till fältet är en lärorik läsning. Jag måste också erkänna att till exempel Rober Rubinsteins teori om hemmets betydelse och mening har jag aldrig fått riktigt klart för mig, förrän jag läst hans kapitel i denna bok.

mars 1, 2018

Inlägget postades i

Okategoriserade

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *