Bostadsanpassningar – paying out of pocket

Ju mer jag läser och lär mig om det amerikanska sjukvårdssystemet (eller kanske systemen) desto klurigare blir det att förstå. Men en sak har jag förstått i alla fall, och det är att bostadsanpassningar, såsom vi har i Sverige, enbart går att få tag på om man betalar själv. Eller rättare sagt, man måste se behovet själv, hitta produkterna själv, betala själv och montera själv. Mycket finns att tillgå på Amazon men kunskaperna hos allmänheten om detta och ekonomin verkar mycket begränsad för många.

Det finns en del program eller försäkringar som faktiskt har en del anpassningar av hemmen tex för krigsveteraner. Vissa delstater eller städer erbjuder ett begränsat utbud för personer med funktionhinder (oftast medfödda) eller de allra fattigaste. Men jag kommer nog behöva mina två år här för att få en överblick över det. Puh! Jag hoppas på att kunna läsa mig till, men också göra studiebesök på boendeprogram och intervjua insatta personer under den tid jag är här, för det är onekligen intressant. Etablerade program får mycket kritik. Tex att det är långa väntetider, att insatserna inte utvärderas och att kostnadseffektiviteten är dålig. Nämen? Oj? Det låter ju som i Sverige, eller?! Jag är helt övertygad om, att även om systemen skiljer sig så himla mycket åt mellan USA och Sverige – så finns det saker att lära.

Att behoven är stora i Sverige, det vet vi ju redan. I rapporten vi skrev åt regeringens utredning om framtidens bostäder för äldre kunde vi ju se att i genomsnitt i varje bostad fanns 31 hinder (och checklistan som inventeringen gjordes efter innehöll max 60 hinder!) Du kan läsa mer här!

I USA har en liknande rapport uppgett att mindre än 4 % av alla bostäder är tillgängliga för en person med måttligt funktionshinder. Då menas att bostaden har badrum, entré, kök och sovrumpå samma våning och att det inte finns nivåskillnader mellan rummen eller att det finns räcken vid dessa, inkluderar också att det finns stödhandtag i badrummet. Här finns rapporten i fulltext!

Och med tanke på att befolkningarna åldras och att olika former av scootrar, rullstolar och andra färdmedel blir allt vanligare hos allmänheten här i USA så kommer nog behovet av bostadsanpassningar inte precis att minska. Bilden nedan är från leksaksaffären och mataffären. 🙂

img_2694 img_2333

Scooter med kundvagn – vanligt i många mataffärer omkring där vi bor.

Om postdocinaging

En arbetsterapeut med doktorsexamen på väg ut i vida världen. I augusti 2016 väntar ett tvåårigt postdocprojekt om boendefrågor för äldre vid Johns Hopkins University i Baltimore, MD i USA.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt