Kommunal arbetsterapi för äldre – äntligen evidens

Arbetsterapeutkollegor i Belgien har gjort en viktigt studie. De har granskat olika projekt där äldre hemmaboende personer fått arbetsterapeutiska insatser. De har gjort en så kallad systematisk review och en metaanalys där de grupperat ihop reslutaten och analyserat den totala effekten som alla studierna tilsammans visar. De har följt Cochranes direktiv om litteraturstudier och jag blir lika imponerad varje gång jag ser en sådan. En otroooolig massa jobb!

Det är studier som dessa som gör att man kan avgöra om det finns evidens i ett område. Alltså, för att få svart på vitt att olika arbetsterapeutiska insatser fungerar måste först insatsen granskas i en randomiserad kontrollerad studie, där intervention jämförs mot en kontrollgrupp. Tillräckligt många sådana måste genomföras för att de ska kunna sammanställas och sen kan man avgöra om det finns evidens eller inte. Förhoppningsvis gör det det. Inom arbetsterapi gör vi så mycket som vi inte har evidens för. Det betyder inte att det inte är bra insaster. Vi vet genom våra klienters utsagor om det vi gör har någon betydelse eller inte. Många viktiga insatser görs hela tiden! Men vi har inte bevisen svart på vitt. Då är det detta som krävs. Och bevis svart på vitt? Jo, de som fördelar skattepengarna vill ha bevis svart på vitt. Annars är det lätt att bli bortprioriterad i spartider… Vad vill jag säga med detta? Jo, om du någon gång får möjligheten att i någon omfattning bidra till dethär utvecklingsarbetet och forskningen – ta då chansen! Vi måste hjälpa till allihopa, hela tiden för att samal på goda utsagor och hårda bevis.

Vad visade metayntesen då? Jo, samtlig studier förbättrade de äldre personernas ADL-förmåga, social delaktighet och rörelseförmåga! Gött, det visste vi ju – men här är bevisen! 🙂

Vill du veta mer finns en länk till artikeln här!