På hembesök hos äldre i Baltimore

I slutet av juni var det så dax. Dax för egen datainsamling till en kvalitativ studie om hur äldre uppfattar sin boendesituation och hur de tänker inför framtiden. Jag har gjort en tidigare studie på samma ämne hemma i Sverige. Det var en del av min avhandling. Frågorna handlade då om vilka möjligheter de äldre personerna hade om hälsan blev sämre. Möjligheter till att bo kvar, möjligheter till att flytta. Deras hälsa skilde sig mycket åt men en sak hade de gemensamt, deras ekonomiska standard var rimlig eller tom bra. Och de bodde alla i ett land med rimligt frikostig omsorg för äldre. Sen jag kom till Baltimore har jag blivit allt mer fascinerad av hur äldre tänker om sitt liv, boende och framtiden när man inte har så mycket resurser. När de uppenbara valmöjligheterna som finns i Sverige helt enkelt inte existerar. Om man inte har en väldigt stor plånbok… Och det finns många i Baltimore som inte har en stor plånbok.

Jag besökte 12 äldre personer, alla med mycket begränsade medel. De första två intervjuerna var lite stappliga. Jag var nervös. Orolig att min egelska inte skulle räcka. Att jag inte skulle förstå nyanserna i vad de uttryckte eller att språket skulle vara ivägen för att få någon form av allians. Så blev det också. Helt ok intervjuer men inte…bra intervjuer. Användbara, men inte nåt speciellt. Jag vet inte vad som hände, men sen släppte det. Från tredje intervjun, då blev det roligt, och spännande och på riktigt! I januari ska jag träffa dem igen, jag längtar redan! För att inte tala om att hugga in i analyserna!

Dax för intervju!

På väg mot nästa person at intervjua. Gatorna kantas av radhus, radhus…

…och radhus.

Om postdocinaging

En arbetsterapeut med doktorsexamen på väg ut i vida världen. I augusti 2016 väntar ett tvåårigt postdocprojekt om boendefrågor för äldre vid Johns Hopkins University i Baltimore, MD i USA.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt